اخبار
موضوعات داغ

آشنایی اجمالی با لک و لکستان

سرزمین ایران از گذشته­‌های دور تاکنون سکونت‌گاه اقوام و گروه­‌هایی بوده است که صفحاتی از تاریخ بشری را در تعامل با زیست­‌بوم پیرامون خود ورق زده­‌اند. اقوام امروزی فلات ایران بازماندۀ ترکیبات جمعیتی هزاره­‌های پیشین هستند که بر اساس شاخصۀ زبان و گویش به اقوام نو ایرانی معروف شده­‌اند، هرچند که گروه­‌هایی چون عرب­ و ترک­ با شعبه­‌های مختلف را بدون در نظر گرفتن تداخلات جمعیتی، دست­‌کم از لحاظ خاستگاه زبانی می­‌توان به نواحی جنوب­‌غرب آسیا و آسیای مرکزی پیوند داد. بنا به‌دلایلی چون تاریخ مبهم و عدم آگاهی از تمام ­رخدادهای تاریخی، درک درستی از نحوۀ برهم‌کنش­ تاریخی­‌فرهنگی جمعیت­‌ها وجود ندارد. از طرفی سوداگری گروه­‌های ناسیونالیستی با مصادرۀ تاریخ گروه­‌های دیگر باعث پیچیده­‌تر شدن وضعیت هویتی اتنیک­‌هایی مانند لک شده است.

مختصری درباره قوم لک:

لک­ از جمله اقوامی­‌ست که پراکنش جمعیتی آن­ها را در سراسر ایران می­‌توان ردیابی نمود. گستره متمرکز قوم لک در زاگرس­‌میانی جایی­‌ست که استان­‌های کرمانشاه، لرستان، ایلام و همدان شکل گرفته­‌اند. هرچند تقسیمات سیاسی پیاده شده در زاگرس­‌میانی معرف ناحیه­‌ای با نام لکستان نیست، اما به­‌طور نسبی در فرهنگ عامه و برخی متون تاریخی مرتبط با غرب و شمال­‌غرب ایران نام لکستان به­‌معنی سکونتگاه مردم لک خودنمایی می­کند. نقشه­‌های جغرافیایی ترسیم شده توسط اروپاییان از اوایل قرن ۱۷ تا اوایل قرن ۱۹ میلادی از نام لکستان برای محور پری­‌زنگنه در ملایر استفاده کرده­‌اند که جولانگاه ایلات زند و زنگنه بوده­ است. رخدادهای سیاسی­‌نظامی قرون گذشته از یک سو و سبک معیشت غالب مبتنی بر دامداری از سوی دیگر باعث گردیده است تا جمعیت­‌های مختلف لک جابجایی­‌های گسترده­‌ای را در قالب کوچ، مهاجرت و تبعید تجربه کنند، تا جایی که فارغ از باور به ناحیه­‌ای خاص برای خاستگاه لک­ها، پراکنش آن­ها را در تمام استان­‌های امروزی ایران و کشورهای پیرامون می­‌توان مورد اشاره و بحث قرار داد.
به­‌نظر می­‌رسد لک­‌های ایران بیشتر از دیگر باشندگان این سرزمین نسبت به هویت ملی خویش تعلق خاطر نشان می­‌دهند، به­‌گونه­‌ای که بر اساس متون تاریخی آن­‌ها نسب خود را به ایرانیان باستان و کیانیان رسانده­‌اند. گروهی از لک­‌ها با نام زند حتی بر این باور بوده­‌اند که زرتشت پیامبر ایرانی پاسداری از کتاب زند اوستا را به آن­‌ها سپرده است و به همین دلیل آن­ها را زند نامیده­‌اند.
برخی از مستشرقان نیز علاوه بر اینکه به دیرینگی زبان لکی نسبت به سایر زبان­‌های ایران اشاره کرده­ و برای لکی از عناوینی چون ریشۀ زبان­‌های ایرانی و یا زبان ایرانیان باستان یاد کرده­‌اند، باور داشته­‌اند که این زبان می­‌تواند مجال گسترده­‌ای برای تحقیقات زبان­‌شناسی در اختیار گذارد.
در راستای تعاریف انسان­‌شناسی فرهنگی، شاخص قومیت فرهنگ است و لک­‌ها نیز علاوه بر وجوه مشترک با سایر اقوام فلات ایران، از ویژگی­‌های متمایزی در زمینه­‌های زبان و گویش، ادبیات، کیهان­‌شناسی و گاه­‌شماری، موسیقی و رقص، آداب و رسوم، صنایع­‌دستی، مذهب، دانش­‌های بومی، مفاخر و مشاهیر نیز برخوردارند.

نقشه لکستان
به جرأت می­‌توان گفت که باشکوه­‌ترین برهۀ زمانی تاریخ لک مربوط به دورۀ زندیه بوده است. دوره­‌ای که کریم­خان زند یکی از فرماندهان لک نادرشاه افشار بیش از دو و نیم قرن پیش حکومت ایران را در دست گرفت و باعث گسترش، رونق و آبادانی بسیاری از شهرهای ایران از جمله تهران و شیراز گردید. انتخاب شیراز به­ پایتختی ایران را می­‌توان از جنبه­‌های گوناگون مورد بررسی قرار داد. بدون شک مسائل استراتژیکی همچون نزدیکی شیراز به سواحل جنوب که می­‌توانست نقش مهمی در مبحث تجارت دریایی و جلوگیری از نفوذ کمپانی بریتانیایی هند شرقی داشته باشد مهمترین عوامل مکان­‌گزینی شیراز برای پایتختی بوده، هرچند به­‌نظر می­‌رسد با توجه به تعلق خاطر لک­‌های زندیه به تاریخ و ادبیات ایران، شیراز به دلیل مجاورت با مهمترین آثار باستانی و مقابر دو تن از بزرگترین شاعران کلاسیک جهان یعنی سعدی و حافظ، شایستگی لازم را نیز برای پایتختی ایران داشته است. با انتخاب شیراز به عنوان پایتخت طیف دیگری از جمعیت لک­‌ها به این ناحیه وارد شدند تا جایی که بر اساس منابع تاریخی پرجمعیت­‌ترین گروه حاضر در شیراز دورۀ زند و شاکلۀ ارتش ۴۵ هزار نفری کریم­‌خان را لک­‌ها تشکیل می­‌داده است.
پس از مرگ کریم­‌خان رقابت­ مدعیان تاج و تخت باعث تضعیف دستگاه زندیه شد و زمینه برای ظهور یکی از بدنام‌ترین چهره­‌های تاریخ ایران یعنی آغامحمدخان و به­‌تبع حکومت قاجار فراهم گردید.

در دورۀ قاجار به­‌ویژه اوایل آن امواجی از مصیبت­‌ها، شکنجه­‌ها، کشتارها، تبعید، آواراگی و مهاجرت اجباری بر لک­‌ها اعمال شد، اما شواهد و قراین بیانگر این است که لک­‌ها بدون توجه به نام قاجار عمده­‌ترین و زبده­‌ترین سربازان ارتش برای نبرد با بیگانگان بوده­‌اند. ظلم قاجاری علیه لک­‌ها علاوه بر تضعیف، سرکوب، محو و مصادرۀ لک، نتایج دیگری چون پنهان­‌کاری، کتمان و واگرایی هویتی را برای بخشی از باشندگان لک در بر داشت. شدت گرفتن جریانات ناسیونالیستی اواسط و اواخر قاجار حول دو محور کردی و لری که اهدافی جز نمایش جغرافیای وسیع، ­جمعیت زیاد و همچنین مشروعیت­‌سازی­ تاریخی­‌فرهنگی نداشتند، باعث پدیدار شدن جریانات کُردپندار و لُرپندار برای طیفی از جمعیت لک­‌ها شد.
سیاست ضد ایلیاتی حکومت پهلوی که به­‌نظر می­‌رسد خود از لک­‌های طایفۀ پهلوان الشتر بوده­‌اند که در دورۀ افشار در شمال ایران مستقر شده­ بودند باعث کوچ خیل عظیمی از جمعیت­ عشایر لک به مراکز شهری و قرارگیری در معرض ادبیات تمسخرآمیز و سرکوب­‌گرانه به­‌اصطلاح شهری­‌ها شد.
علاوه بر مصائب تاریخی، در عصر حاضر نیز عدم تعلق امتیازاتی چون حدود استانی به گسترۀ متمرکز جمعیت قوم لک در غرب کشور و به تبع فقدان تمرکز مدیریت بومی و عدم اختصاص شبکه­‌های رادیو تلویزیونی نه تنها باعث گردیده جلوه­‌های زیبای تاریخی­‌فرهنگی لک گاهی با نام سایر اقوام چون کرد و لر معرفی شود، بلکه به­‌نوعی از دست رفتن تشخص باشندگان لک را سبب گردیده است.
در تلاش برای معرفی و حفظ شاخصه­‌های فرهنگی قوم لک، زبان لکی و برخی مولفه­‌های دیگر در خلال سال­‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ شمسی در فهرست آثار ناملموس فرهنگی به ثبت ملی رسیدند تا شاید محرکی باشد برای فعالیت بیشتر و بهتر کنش­‌گران تاریخی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و همچنین جبران کاستی­‌ها و کم­‌کاری­‌هایی که در طول تاریخ در حق پرجمعیت­‌ترین و اصیل­‌ترین قوم ایرانی صورت گرفته است.

به قلم: دکتر داوودی

تیم تحریریه لکستان

لکستان، اولین انجمن اختصاصی قوم بزرگ لک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا